top of page

Home > Seismic Systems

Seismic Systems

Ο αντισεισμικός σχεδιασμος συστημάτων αποθήκευσης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για αποθήκες κτισμένες πάνω σε σεισμικές ζώνες. Οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις κατασκευές των αποθηκών, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτες ζημιές και πιθανές ανθρώπινες απώλειες.

Ο αντισεισμικός σχεδιασμος ραφιών είναι ειδικά σχεδιασμένος για να αντέχει στις δυνάμεις που δημιουργούνται από τη σεισμική δραστηριότητα και να διασφαλίζει ότι η δομή παραμένει ανέπαφη. Αυτός ο τύπος ραφιών είναι σχεδιασμένος για να αντιστέκεται στις πλευρικές δυνάμεις και να διατηρεί τη σταθερότητά του κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Ο διαδικασία σχεδίασης περιλαμβάνει διάφορους υπολογισμούς και προσομοιώσεις για τον καθορισμό των ιδανικών διαμορφώσεων και υλικών για να διασφαλιστεί ο μέγιστος βαθμός σεισμικής προστασίας.

Η χρήση πιστοποιημένου υψηλής αντοχής χάλυβα και βιδωτών συνδέσεων, καθώς και η κατάλληλη στερέωση στο πάτωμα (συνήθως αγκύρια με εποξικό), βελτιώνουν περαιτέρω τη σταθερότητα της δομής. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα ραφιών αποθήκευσης που μπορεί να αντέξει σε σεισμική δραστηριότητα και να διατηρήσει την ασφάλεια του προσωπικού. Η σεισμική σχεδίαση του συστήματος ραφιών αποθήκευσης είναι μια κρίσιμη επένδυση για αποθήκες που βρίσκονται σε σεισμικές ζώνες, παρέχοντας ασφάλεια και προστασία από υψηλούς κινδύνους τραυματισμού και ανεπανόρθωτες ζημιές.

20221027_123339_Original.JPG

Μερικά σχόλια περί αντισεισμικών συστημάτων

Η SPIMA έχει εκτενή εμπειρία και πολλές ολοκληρωμένα έργα με αντι-σεισμικά συστήματα αποθήκευσης. Τα σεισμικά συστήματα σχεδιάζονται από τη βάση και δεν υφίσταται δυνατή η αναβάθμιση οποιονδήποτε υπαρχόντων μη αντι-σεισμικών συστημάτων.

Εν συντομία, η σχεδίαση των σεισμικών ραφιών λαμβάνει υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • τους κανονισμούς της συγκεκριμένης περιοχής της αποθήκης (στην Κύπρο, εφαρμόζεται ο Ευρωκώδικας 8 ή ο UNI EN 1998: 2005),

  • τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής σας (επιτάχυνση του εδάφους ή Amax και τύπος υπεδάφους της περιοχής σας, υποδεικνύονται με τα γράμματα A-E)

  • τα στοιχεία της παλέτας σε περίπτωση παλετοράφου (διαστάσεις και μέγιστο βάρος) ή το μέγιστο φορτίο κάθε επιπέδου

  • και τέλος το ύψος του πρώτου επιπέδου και η απόσταση ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα.

Ο κατασκευαστής θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια τη στατική ανάλυση μέσω εξειδικευμένου λογισμικού για να λάβει το συγκεκριμένο σχεδιασμό συστήματος.

Συνήθως, ο ειδικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά χιαστί πλαισίων, ειδικά διαμορφωμένο και ενισχυμένο πέλμα καθώς και αγκύρια με χημικά τα οποία από μόνα τους έχουν ειδικές σεισμικές ιδιότητες. Μερικές φορές τοποθετούνται επιπλέον χιαστί πίσω, οριζόντια χιαστί ανάμεσα στις δοκίδες ή και ειδικοί σεισμικοί πύργοι.

Επιπλέον, όλα τα βασικά στοιχεία, όπως οι ορθοστάτες κυρίως μαζί με τις χιαστές τους, καθώς και μερικές φορές οι δοκίδες, αναβαθμίζονται. Ως αποτέλεσμα, μια διάταξη φατνώματος που κάτω από στατικές συνθήκες μπορεί να υποστηρίξει για παράδειγμα, 30 τόνους, θα υποστηρίξει πολύ λιγότερο κάτω από δυναμικό φορτίο σε σεισμό.

Ολόκληρος ο σχεδιασμός βασίζεται στο σύστημα ως σύνολο, γι'αυτό αν αλλάξουν οποιεσδήποτε από τις παραπάνω παραμέτρους, το σύστημα θα πρέπει να ανασχεδιαστεί. Για μια πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά για τα σεισμικά ράφια, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας.

 

Παρακάτω δείτε μερικά παραδείγματα των προαναφερθέντων.

pharmalink (1).jpeg

Σκέφτεστε να επενδύσετε σε αντι-σεισμικό σύστημα ραφιών;

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε αντι-σεισμικά συτήματα ραφιών ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός θα πρέπει ιδανικά να λαμβάνεται υπόψη για κάθε κατασκευή (ράφια/βιβλιοθήκες/πολλαπλούς ορόφους κλπ) που υπερβαίνει τα 3μ, προκειμένου να παρέχετε προστασία έναντι του απρόβλεπτου γεγονότος.

Διαθέτουμε χρόνια εμπειρίας και οι προμηθευτές μας έχουν τη πολύχρονη γνώση για να σχεδιάσουν λύση για κάθε περίπτωση.

bottom of page